Konferencija klastera ,,Klasterizacija kao ključ konkurentnosti” , 13.-14.06. u INTERA TP u Mostaru

Konferencija klastera ,,Klasterizacija kao ključ konkurentnosti” , 13.-14.06. u INTERA TP u Mostaru

Uspješno je završena dvodnevna konferencija ”Klasterizacija kao ključ konkurentnosti” u Mostaru u organizaciji Intera TP, Drvni klaster Hercegovina,Klaster Metala i plastike,IT klaster Mostar Software City, Turistički klaster Hercegovina te Sveučilište u Mostaru, suorganizaciji Ministarstva gospodasrtva HNŽ/K, te uz pokroviteljstvo Privredne komore FBIH, kao i uz podršku Hrvatskog Drvnog Klastera. Za ovu tematiku, koja

je sve važnija za globalno, ali i domaće gospodarstvo, zainteresiralo se gotovo 200 uzvanika.

Konferencija je svečano otvorena prigodnim obraćanjima:

  • Željka Laketića, ministra privrede HNŽ/K
  • Zdravka Vojvodića, predsjednika Drvnog klastera Hercegovina
  • Stjepana Primorca, predsjednika Turističkog klastera Hercegovina
  • Prof. dr. sc. Željka Stojkića, Dekana Faulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru
  • Prof. dr. sc. Zdenka Klepića, prorektora Sveučilišta u Mostaru
  • Radmile Komadine, savjetnice gradonačelnika Grada Mostara

Tijekom konferencije svi prisutni su imali priliku čuti predavanja vrhunskih stručnjaka iz regije i Europe koji su svoje iskustvo stjecali formirajući i radeći u najuspješnijim klasterima, a svoja su znanja nesebično prenijeli na lokalne klastere koji ovim putem tek počinju koračati.

Konferencija je započela kratkom prezentacijom projekta BACAR, financiranog iz Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020 programa, čiji opći cilj leži u jačanju institucionalne infrastrukture i usluga u sektoru malih i srednjih poduzeća s ciljem jačanja konkurentnosti kroz izgradnju pristupa klastera u području kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja. Nakon ove prezentacije, o važnosti klastera i upravljanju istima je govorio Daniel Cosnita, predsjednik udruženja klastera Rumunjska, koji se u svojem izlaganju osvrnuo i na najbolje prakse, ali i mogućnosti suradnje klastera na međunarodnoj razini. Iskustva regionalnih klastera i uspješne priče prisutnima je ispričala Danka Milojković, direktorica Upravnog Odbora Instituta za konkurentnost, inovativnost i klastere TCI Barcelona i Kuće klastera Niš. Prof. dr. ing. Vera Hummel iz HS ESB Reutlingen u svojem se izlaganju osvrnula na važnost tvornica učenja usmerene na buduća istraživanja i obrazovanje u proizvodnji prenoseći tako svoja iskustva koja je stekla radeći u ovom području u Njemačkoj.

Osim predavanja, konferencija je obuhvatila i tri panel diskusije tijekom kojih su sudionici predstavili primjere dobrih praksi, a u interaktivnoj raspravi s prisutnima su se dotaknuli prednosti klasterizacije, pozitivnih praksi drvne industrije, ali i drugih tema koje su neophodne za kvalitetno shvaćanje značaja ovog procesa. Konferencija predstavlja i idealno mjesto za networking, druženje i povezivanje inozemnih sudionika s domaćim gospodarstvenicima, članovima klastera i drugim prisutnima.

U sklopu konferencije svečano je potpisan Memorandum o suradnji između Drvnog klastera Hercegovina i Kuće Klastera Niš,Srbija.

Dan nakon konferencije, u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka održale su se i specijalizirane radionice namijenjene članovima svakog pojedinačnog klastera s ciljem njihova jačanja.