Podrška poduzećima kroz projekt u okviru programa EU ProLocal

Podrška poduzećima kroz projekt u okviru programa EU ProLocal

U sklopu projekta ,,Poboljšanje konkurentnosti i promocija drvnog sektora na području Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) kroz nove organizacijske procese” u Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića u Ljubuškom je pokrenut trogodišnji smjer ,,stolar” , te se u prvu generaciju upisalo 8 učenika, dok će četverogodišnji smjer ”drvodjeljski tehničar dizajner” biti pokrenut u školskoj 2019/2020 godini.

Ovaj pilot projekt Drvnog klastera Hercegovina sufinancira Europska Unija u okviru zajedničkog programa Europske Unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal. Ukupna vrijednost projekta iznosi 146.677,15 KM od kojih je EU osigurala 116.877,15 KM, a glavni cilj projekta je povećanje konkurentnosti i stvaranje osnove za razvoj drvnog sektora u ŽZH/K.

Učenici praktičnu nastavu odrađuju dva puta tjedno u školskoj radionici koja je, zahvaljujući donacijama firme Schachermayer Sarajevo,Drvnim klasterom Hercegovina i članicama klastera, opremljena alatom i strojevima potrebnim za osnovni rad učenika u drvnoj industriji. Važno je naglasiti kako firme članice DKH već dugi niz godina surađuju sa Schachermayer-om , te se zahvaljujući toj suradnji uspostavio dogovor za donaciju alata i strojeva, kao i stipendiranja najboljih učenika.

Općina Ljubuški je također opremila učionice sa računalnom opremom za specijalizirane programe tehničke pripreme u drvnoj industriji koji su nabavljeni kroz projekt. Kao što se može i zaključiti, sami doprinos implementacije ovakvog projekta je upravo i uvođenje novih programa u obrazovni sustav, te na taj način i praćenje trendova obrazovnog sustava u EU i svijetu.

 

 

 

Povodom otvaranja novog smjera ,,stolar”, predsjednik DKH,  Dragan Rezić je službeno posjetio učenike te ih kratkom prezentacijom upoznao sa projektom, partnerima i donatorima, kao i sa mogućnostima zapošljavanja i usavršavanja u drvnoj industriji po završetku trogodišnjeg školovanja. Učenicima je podijelio i informaciju o firmama u kojima će se također izvoditi dio praktične nastave, što će im dati određenu prednost u stjecanju prakse i konkretnog znanja ,,na terenu”. 

Učenici su potom podijelili svoja dosadašnja iskustva s nastavom po čemu se moglo vidjeti kako ih se interaktivna i praktična nastava posebno dojmila s obzirom da su na taj način već i u prvih mjesec dana uspjeli steći neka praktična znanja o poznavanju različitih vrsta i obrade drveta, s kojima se nisu nikad prije imali prilike susresti.

 

Lokalna zajednica,kao i građani BIH, od implementacije projekta imaju višestruke koristi s obzirom da će se kroz ovaj projekt  dobiti stručni kadar drvne industrije koji je iznimno važan i tražen na tržištu rada, te će na osnovu ovog projekta primjer pratiti i ostale županije i škole na državnom nivou, što će naposljetku rezultirati i većom zaposlenosti stručnog kadra u drvnoj industriji. Pored navedenog, podići će se i određena razina znanja i prepoznavanja ovih deficitarnih zanimanja i njihove važnosti u gospodarstvu regije i šire.