Uspješno realiziran projekt ”Poboljšanje konkurentnosti i promocija drvnog sektora na području Županije zapadno-hercegovačke (ŽZH) kroz nove organizacijske procese’’

Uspješno realiziran projekt ”Poboljšanje konkurentnosti i promocija drvnog sektora na području Županije zapadno-hercegovačke (ŽZH) kroz nove organizacijske procese’’

U prostorijama Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom danas je održana završna svečanost projekta “Poboljšanje konkurentnosti i promocija drvnog sektora na području ŽZH-a kroz nove organizacijske procese” koji implementira Drvni klaster Hercegovina, u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke, za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini – EU ProLocal. Implementacija projekta je u ovoj srednjoj školi rezultirala pokretanjem novog smjera i zanimanja koje će učenicima po završetku školovanja omogućiti siguran posao.

Riječ je o zanimanju stolar, a kako je rečeno danas, osmorica učenika koji su u Ljubuškom upisali ovaj smjer, će već tijekom školovanja biti u prilici zaraditi džeparac budući da im je osigurana plaćena praksa u više tvrtki.

U sklopu ovog projekta, osim pokretanja smjera stolar, u narednoj školskoj godini biti će pokrenut i smjer drvodjeljski tehničar – dizajner. Preko projekta, nabavljene su i specijalizirane licence programa za tehničku pripremu koje omogućuju projektiranje različitih jednostavnih i složenih finalnih proizvoda, dok su radionice u SSŠ Ruđera Boškovića opremljene raznim strojevima i alatima. Kroz aktivnosti projekta obavljena je i obuka dvanaest novih instruktora i dva profesora koji će kroz obuku učenika u školi i na praktičnom radu u velikoj mjeri doprinijeti formiranju što boljeg kadra.

Vrijednost projekta iznosila je 146.677 KM, od čega je 80 posto sredstava osigurala Europska unija, kroz ProLocal Program.

Na današnjoj svečanosti okupljenima su se kroz prigodne govore obratili:

  • Predsjednik Drvnog klastera Hercegovina, Dragan Rezić,
  • Ravnatelj SSŠ Ruđera Boškovića Ivan Šaravanja
  • Ministrica obrazovanja znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić
  • Predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić
  • Bivši predsjednik Drvnog klastera Hercegovina Zdravko Vojvodić, u ime direktora tvrtke Scahchermayer Ivice Šmigeca
  • Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin
  • Hrvoje Pašalić, projekt menadžer
  • Stručnjak za grantove i inovacije ProLocal, GIZ programa Gligor Stojkov

G. Stojkov je u svojem govoru istaknuo kako im je ovaj projekt bio od posebnog značaja jer sadrži dva vrlo važna elementa. “Prvi element je taj da svojim aktivnostima pokušava doprinijeti rješavanju problema nedostatka kadrova u drvnom sektoru, a drugi element je taj da potencira uvođenje inovativnih rješenja, odnosno digitalizacije u proizvodnom procesu“, rekao je Stojkov.

Nakon prigodnih govora, gosti su imali priliku obići i radionicu u kojoj su učenici izložili i svoje prve gotove proizvode.

Uz ozbiljan rad i predano učenje uvjereni smo kako će se kroz koju godinu izdati prva generacija kvalitetnog i jako potrebnog kadara na tržištu rada kad je u pitanju drvni sektor. Ovaj projekt se apsolutno uklapa u strateške ciljeve DKH gdje želimo postići što bolju konkurentnost naših članica I riješiti problem nedostatka kadra koji im je potreban. Drvni klaster u svoje četiri godine postojanja prioretet ovog problema je stavio na prvo mjesto i svim svojim nastojanjima pokušava ga riješti, a jedan dio toga će riješiti ovim projektom gdje će za četiri godine dobiti prvu generaciju učenika koji će biti sposobni i specijaliziran radni kadar i naći svoje zaposlenje u članicama DKH.

Pozitivni primjer organizacije i sposobnosti izvođenja jedne ovakove aktivnosti imamo u Tomislavgradu gdje smo zajedno sa njihovom Srednjom strukovnom školom otvorili smjer stolara za primarnu preradu gdje se u nastavnoj 2017/2018 godini upisalo 9 učenika i praktični dio nastave obavljaju u članicama DKH na području HBŽ/K.

Više o samoj svečanosti možete pogledati i u video reportaži NašeTV