Aktivnosti

13 Feb

Konferencija "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu BIH" na Kupresu

09.-10.02.2017. - Konferencija "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu BIH" na Kupresu

 

U petak, 10. veljače 2017. je u Kupresu završilo drugo, dvodnevno izdanje konferencije KUPRES 2017, koja se etablira kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i drvne industrije. Više od 300 sudionika, stručnjaka, donositelja odluka i medija, okupilo se kako bi raspravili o ključnim razvojnim pitanjima, koja će umnogome odrediti budući razvoj sektora.Više od 70 predavača iz EU, zemalja regije i Bosne i Hercegovine otvorilo je dijalog o važnim pitanjima na području šumarstva i prerade drva. Jedna od tema u fokusu konferencije bilo je obrazovanje kadrova kao jedan od preduvjeta razvoja na europskom putu Bosne i Hercegovine. U svom pozdravnom govoru na isto se osvrnula i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ističući kako šume imaju veliki potencijal, ne samo zbog svoje gospodarske uloge, već ne smijemo zaboraviti da su obrazovani stručnjaci te dobro osposobljeni radnici jednako tako vrijedan resurs. Putem video-veze iz Bruxellesa konferenciji se obratila i euro-zastupnica Dubravka Šuica, naglasivši da je svjesna važnosti na šumi baziranih industrija za BiH, koje su generirajući faktor za ruralni razvoj i otvaranje radnih mjesta. Podržavamo europski put BiH te ćemo učiniti sve da pomognemo u tom procesu, dodala je Šuica.

Izneseni stavovi sudionika jednoglasno su potvrdili potrebu kako sektorsko obrazovanje, odnosno stručna praksa učenika i studenata treba postati sastavni dio kurikuluma na svim razinama obrazovanja. Atraktivnost šumarstva za mlade najbolje mogu i moraju promovirati uspješni poduzetnici u šumarstvu koji trebaju motivirane, zainteresirane i sposobne mlade ljude, za što je neophodna suradnja znanosti i gospodarstva.

Konferencija je od strane sudionika ocjenjena vrlo uspješnom uz zaključak da je potrebno dodatno sektorsko i međusektorsko umrežavanje, razmjena novih tehnoloških i stručnih znanja i iskustava, posebno oko podrške otvaranju novih radnih mjesta u ruralnim područjima, što je temelj gospodarske i demografske stabilnosti. Struka, politika i gospodarstvo složni su oko potrebe ostvarivanja još bolje suradnje i usklađenosti na području BiH i zemalja regije, a KUPRES 2017 uspješno trasira put prema međusobnom dijalogu, što briselski stručnjaci ocjenjuju važnim korakom prema postizanju još boljih rezultata.

Više o konferenciji možete pogledati na linku: http://www.forestry-kupres.com/

back to top