NAŠE NOVOSTI

AKTIVNOSTI

No ACF gallery field data found

JAČANJE DRVNOG SEKTORA U HERCEGOVINI

20/11/2023

Gotovo svaki dan se u javnosti mogu čuti informacije koje dokazuju činjenicu da je 2020. godina bila iznimno izazovna godina kako za pojedince, tako i za poduzeća i gospodarstvo u cjelini. Provoditi aktivnosti koje doprinose unaprjeđenju poslovanja lokalnih poduzeća dodatno je dobilo na značaju, a fokusirati se na olakšavanje suočavanja malih i srednjih poduzeća s određenim izazovima u poslovanju pokazalo se kao jedan od najvažnijih koraka podrške razvoju gospodarstva. Ovom cilju će doprinijeti i projekt Boosting competitiveness of wood processing sector in Herzegovina čiju je implementaciju Drvni klaster Hercegovina , zajedno s  INTERA Tehnološki Park te Gospodarskom komorom FBiH i poduzećem Hera d.o.o. Mostar, započeo još sredinom ljeta. Projekt traje 18 mjeseci,  a ukupna vrijednost projekta je 307.194,38 eura od čega Europska unija financira 242.012,34 eura putem bespovratnih sredstava u okviru EU4Business-a.

Generalni cilj projekta je doprinijeti održivom ekonomskom rastu i povećanom izvozu ciljanih malih i srednjih poduzeća, razvojem kvalitetne i obrazovane radne snage, korištenjem alata informacijske i komunikacijske tehnologije u optimizaciji poslovanja te kroz stvaranje uvjeta za inovacije. Projektne aktivnosti su usmjerene na jačanje kapaciteta postojećih i potencijalnih zaposlenika u malim i srednjim poduzećima u navedenom sektoru, kao i optimizaciju njihovih poslovnih procesa i njihovu digitalizaciju, a rezultirat će povećanjem izvoza kod ciljanih poduzeća i u novim radnim mjestima. Kupovinom najsuvremenijeg CNC stroja lokalnim će se poduzećima omogućiti unaprjeđenje proizvodnih procesa i stvaranje inovativnih proizvoda,  a razvojem i organizacijom dva trening programa, namijenjenih postojećim i potencijalnim zaposlenicima malih i srednjih poduzeća, ojačat će se kapaciteti radne snage. Sudjelovanjem na e-treninzima za optimizaciju poslovanja i detaljnom analizom potreba za digitalizacijom, mala i srednja poduzeća će stvoriti preduvjete za unaprjeđenje poslovnih procesa, ali i korištenje informacijskih tehnologija u svrhu digitalizacije poslovanja. Kroz organizaciju konferencije i B2B sastanaka na kraju projektne implementacije povećat će se mogućnosti za izvoz i internacionalnu suradnju.

Projekt Boosting competitiveness of wood processing sector in Herzegovina se provodi u okviru EU4Business projekta koji je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.  EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.


Drvni Klaster Hercegovina

Bulevar narodne revolucije 15
88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
SVI KONTAKTI
POLITIKA PRIVATNOSTI
PRAVNO OBAVJEŠTENJE
© 2023 DKH | Drvni klaster Hercegovina. Sva prava pridržana.
Powered by ITO
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram