NAŠE NOVOSTI

AKTIVNOSTI

No ACF gallery field data found

Važnost digitalizacije i korištenja računalnih alata u drvnoj industriji

20/11/2023
U utorak, 22.3.2022. godine je u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru održana konferencija pod nazivom „Važnost digitalizacije i promocija korištenja računalnih alata u drvnoj industriji“, organizirana u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini". Projekat financiraju Europska unije i Vlada SR Njemačke u okviru šireg EU4Business projekta.
Projektom „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini", kojeg je od lipnja 2020. do ožujka ove godine implementirao Drvni klaster Hercegovina, u suradnji s partnerima: INTERA Tehnološkim Parkom i Gospodarskom komorom FBiH te poduzećem Hera d.o.o. Mostar, ojačani su kapaciteti postojećih i potencijalnih zaposlenika mikro, malih i srednjih poduzeća u drvno-prerađivačkom sektoru. Provedena je obuka za tehničku pripremu proizvodnje namještaja i obuka za korištenje 3D sustava za mjerenje, a za poduzeća je nabavljana i specijalizirana oprema. Optimizirani su poslovni procesi za 10 poduzeća iz ovog sektora za koje je provedena i analiza potreba za digitalizaciju. Dodatno, kroz konferenciju i poslovne sastanke stvoreni su preduvjeti za suradnju i izvoz u drvno-prerađivačkom sektoru u Hercegovini.
„Projekt se prvenstveno fokusirao na organizaciju i optimizaciju proizvodnih procesa, te pripremu uvođenja digitalizacije u proizvodne firme, s ciljem da bi se one bolje plasirale na tržištu. Naglasak cijelog projekta je bio na programima za tehničku pripremu proizvodnje i digitalna mjerenja prostora 3D sustavima, što olakšava i ubrzava cijelu tehničku pripremu te se prati trend novih tehnologija na tržištu“, istakao jeZdravko Vojvodić, član Upravnog Odbora iz Drvni klaster Hercegovina.
Nakon predstavljanja rezultata projekta, prisutni su općenito upoznati i s EU4Business projektom, te važnosti i potrebama za digitalizacijom u drvnoj industriji. Članice Drvnog klastera Hercegovina su u razgovoru s moderatorom predstavile trenutni stupanj digitalizacije proizvodnje u svojim poduzećima, a profesor Ivan Brekalo prezentirao je pozitivan primjer Srednje strukovne škole iz Ljubuškog koja je u program nastave uvela proces digitalizacije i tako svojim učenicima omogućila stjecanje znanja kojima postaju konkurentniji na tržištu rada. Konferencija je završila praktičnom prezentacijom softvera za tehničku pripremu proizvodnje u drvnoj industriji za učenike srednjih strukovnih škola i ostale zainteresirane koji su se na taj način upoznali s programom obuke razvijenim kroz projekt „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini“.
„Obuke na kojim sam učestvovala, za pripremu tehničke proizvodnje namještaja i e-learning treninga za optimizaciju proizvodnje, uveliko su pomogle i olakšale proizvodne procese u našem poduzeću. Nova saznanja, kao i pristup novim tehnologijama, pomoći će nam da ostvarimo što bolji plasman na tržištu, a samim time povećamo i izvoz, što je cilj svakog poduzeća u ovim nestabilnim vremenima“, istakla je Elmedina Špago, predstavnica poduzeća Maoles d.o.o. iz Mostara.
Ukupna vrijednost projekta „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini“ bila je preko 600.000 KM, od čega su Europska unija i Savezna Republika Njemačka kroz EU4Business projekat osigurale više od 470.000 KM bespovratnih sredstava.
S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekt Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija u iznosu od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milijun eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Drvni Klaster Hercegovina

Bulevar narodne revolucije 15
88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
SVI KONTAKTI
POLITIKA PRIVATNOSTI
PRAVNO OBAVJEŠTENJE
© 2023 DKH | Drvni klaster Hercegovina. Sva prava pridržana.
Powered by ITO
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram